четвъртък, 24 април 2014 г.

Пътешествие до Унгария

Ето ме отново на пътешествие до Унгария по повод втората среща на партньорите за планиране в Будапеща от 06.03 до 09.03. март 2014г.
Г-жа Станка Димитрова, зам.директор, и г-жа Хр. Калайджиева, нашият координатор, ме придружиха. Полетът до Будапеща беше кратък и приятен.
Хотелът Three Corners Hotel Art се оказа с чудесно разположение за разглеждане на красивата Будапеща. Всички талисмани, с изключение на турския и британския, бяхме настатени тук и се зарадвахме да се видим отново и да споделим преживяванията си през първия семестър.
Нашите домакини ни заведоха до училище „Вайда Петер“. Там те бяха подготвили за учителите доста предизвикателни и активни спортни игри, които им помогнаха да станат добър екип. За жалост, моите придружители бяха твърде стари, за да вземат участие. Все пак за игрите трябваше да има и публика, която да аплодира и окуражава участниците.
След игрите гостите бяха нагостени с типична унгарска вечеря, сготвена изцяло от мъжете учители в училището домакин. Тя беше невероятно вкусна. Забелязах, че има много общо между българската и унгарската кухня.
На следващата сутрин ние бяхме официално посрещнати в училището. Внушителната стара сграда някога била проектирана да бъде две отделни училища – едно за момчете и друго за момичета, без достъп помежду си. Сега над 500 деца се обучават там.
Учениците от Училище „Вайда Петер” бяха подготвили кратко представление в наша чест. С удоволствие можахме да чуем талантливите момчета и момичета, които свириха на кавал и пяха чудесно фолклорни унгарски песни.
След това ние посетихме учебни часове. Моите учители избраха да видят Гарт, координатора от Обединеното Кралство, да преподава английски и урок по унгарски език. Направи ми впечатление, че имаше само 15 ученици в клас, много по-малко на брой, отколкото при нас, и дисциплината беше добра, както по време на часовете, така и и през междучасията.
Спортът в училище „Вайда Петер” е приоритет. Видяхме чудесното хандбал игрище, много удобно разположено непосредствено до училището с покривна тента, така че да може да бъде използвано през цялата година.
Следобяд ние, талисманите имахме свободно време, докато учителите споделиха презентациите за дейностите през първия семестър на партньорството и десетминутните филми за училищата партньори.
Събота, 8-ми март, беше хубав ден. Нашите домакини ни заведоха на екскурзия до музея на открито „Сканзен” в околностите на Будапеща. Слънцето и добрата компания направиха посещението прекрасно съприкосновение с традиционното унгарско село от 18-ти и 19-ти век. Аз, разбира се, бях най-впечатлен от старите унгарски породи овце и добитък.
Следобедът беше доста ангажиран за учителите. Те трябваше да планират дейностите за следващия семестър и аз се надявам, че ще можем да правим доста вълнуващи неща заедно.

Неделята беше ден за заминаване. Ние всички се сбогувахми и си обещахме да се срещнем отново в Италия и Чехия.



Няма коментари:

Публикуване на коментар