петък, 24 юли 2015 г.

Здравейте приятели,
Време е за моето последно пътуване до Сарагоса, където ще се състои последната партньорска среща за преглед и планиране. Групата ни е малка - само аз, директорката на училището Г-жа Вълова и Г-жа Калайджиева – нашият координатор. След полета от София до Мадрид ние най-накрая успяваме да намерим билети за автобуса до Сарагоса (оказва се, че сега е началото на сезона на почивките и всички пътуват). Въпреки че се притесняваме да не пропуснем първата част от официалното посрещане, Чаро ни чака на автогарата и ни откарва с колата точно навреме за презентацията на България, която децата от училище „Антонио Мачадо” са приготвили.  Представете си вълнението ни, когато при влизането в залата, виждаме  две деца да говорят за българската храна, традиции, за Кирилицата, за София и Етрополе. Е добре, това е планът – учениците от испанското училище показват каво са научили за партньорските страни.  Ние сме удивени от това колко много знаят, от техните артистични и езикови умения.






Представлението е страшно забавно.
Какво би била фиестата без храна? Време е за Интернационалния Бюфет. Родителите са сготвили всички рецепти, които ние сме обменили. Сега можем да вкусим  ястия от Средиземноморието, Балканите, Скандинавия, Британските острови и Централна Европа.
Е, има още много за вършене през следобеда и учителите от всички партньорски страни трябва да продължат своята работа за успешното приключване на проекта.
След церемонията за посрещане всички гости са паканени в съседен ресторант, където ни чака вкусна традиционно испанска вечеря.
През следващия ден предстоят още изнинади. Ученици от Антонио Мачадо ни посрещат и развеждат из училището.

Можем да видим, че през двете години различните класове са проучили историята и съвремието на всичките девет партньорски страни. Учениците, които са изучавали България, са изготвили красиви плакати, посветени на нашето минало, география, икономика и известни личности.









После следва Парадът – училищният двор се превръща в истински интернационален фестивал. Всички ученици са тук, заедно с техните учители и родители, без чиято помощ, както разбираме, празникът би бил невъзможен. След Одата на радостта и членове на всички делегации, носещи националните знамена, децата, които са работили по всяка от партньорските страни, представят нейната култура и традиции по най-атрактивен начин. Истинска фиеста е – традиционни танци и музика, ключови фигури и факти от Турция, Италия, Полща, Хърватска, Чехия, Швеция, Унгария, Британия, България и Испания.









Слеобяд учителите работят, както обикновено. Те трябва да прегледат онова, което са свършили, и да планират Крайния отчет.
Съботният ден започва с обиколка из Сарагоса. Водят ни двама учители и трима ученици, които ни показват забележителностите.  Виждаме останките от Римската градска стена (градът е бил основан от Цезар Август), еврейския квартал, Музея на Гоя, Катедралата Сан Салвадор с прекрасните  облицовки в типичния за Испания стил Модехо, централния площад с Катедралата, посветена на покровителката на града - Девата от Пилар. Обиколката завършва с великолепния Алхаферия, един от много малкото напълно запазени средновековни дворци в Испания.





След вълнуващата разходка в горещото слънце на Сарагоса, ние се присъединяваме към ежегодната Фиеста в училище „Антонио Мачадо”. Всяка година през юни, когато приключат учебните занятия, родители и учители организират прекрасно тържество.  Училищният двор е пълен с родители, ученици, учители и той се превръща в истински увеселителен парк с изненади и забавления за всички възрасти. Всички споделят традиционната паеля и напитки, разговаряйки за отминалата година и планирайки бъдещи съвместни дейности. Атмосферата е чудесна. Гостите също се потапят в празничното настроение.








Неделята е ден за сбогуване. Въпреки че съм малко тъжен, аз съм сигурен, че ще поддържам връзка с всичики приятели, защото това беше едно чудесно партньорство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар