вторник, 21 октомври 2014 г.

На път до Хърватска 
Здравейте отново!
Вече повече от година мина от началото на нашето партньорство. Е, след хубавата почивка през лятото, сега е време за нови срещи и дейности. Но най-напред трябва да споделим какво сме свършили досега и да планираме нашите бъдещи съвместни приключения.
И ето ме отново на път до Хърватска, където ще се проведе третата среща за планиране на партньорите. Сега пътуваме с автобус, което е радостно за мен, защото  обикновено ми прилошава в самолет.
Моята компания сега е доста голяма: г-жа Светла Вълова- директор, г-жа Христина Калайджиева – координатор, г-жа Мария Барковска- учител по английски език, г-жа Цветанка Христова- начален учител, г-жа Румяна Николова- начален учител. Пътуването е доста дълго – след дванадесет часа пристигаме в хърватската столица Загреб късно през нощта. След още няколко часа престой на автогарата успяваме да вземем първия автобус от Загреб до гр. Сисак.
 Хората в Хърватска са дружелюбни и аз разбирам езика им доста добре, което ме кара да се чувствам като у дома в тази красива страна. Хотел Панония ни приютява и скоро се срещам с другите талисмани и техните учители в хотелското фоайе. Тук е и Кристина от училище „Катарина Зинска”, за да ни приветства и отведе до Меченцани. Партньорското училище в Хърватска е на около 35 километра от гр. Сисак, близо до границата с Босна и Херцеговина.
По традиция, домакините са приготвили чудесно посрещане с вкусна вечеря.
За моя изненада, храната тук много прилича на нашата - вкусни сърмички със зелеви листа, картофено пюре и тестени сладкиши, някои от които са подобни на българската баница. После Кристина пробва нашите познания за Хърватска със забавна презентация. Сърдечната вечер продължава с хърватски танци, представени от учителския колектив. Очевидно, нашите домакини обичат да се забавляват, точно както и ние българите.
 Вторият ден от посещението започва с прекрасна церемония за добре дошли. Домакините ни карат да се чувстваме като истински ВИП личности, защото са поканили Областния управител, представители на местната власт и репортери от местните медии.
Ала нищо не може да се сравни с красивото пеене, свирене на традиционни инструменти и драма, които учениците от училище „Катарина Зинска” са подготвили за нас. Поздравления за всички участници и техните учители.
 След великолепното представление ние се разделяме на групи, ученици ни развеждат из училището, а после посещаваме часове по математика, хърватски език, география, история, английски език и квилинг.

Следобед нашите учители се залавят за работа. Те трябва да представят какви дейности са изпълнили през втория семестър на Партньорството.
Нашите домакини са ни подготвили още една изненада в почивката. Хърватските хора, точно както и ние, почитат своята земя и нейните дарове. Свидетели сме на  кратка презентация за традиционния Ден на хляба. Все още усещам прекрасния вкус на домашно приготвените хлябове, сладкиши и кифлички.

 Работата продължава на другата сутрин. Сега учителите планират какво да правят през следващия семестър.

Следобед се отправяме към Хърватска Костеница, където ставаме част от зрелищния фестивал на кестена. Удивен съм от начина, по който хърватите пазят традициите си и съживяват средновековното си минало.
Следващият ден е ден за заминаване. Трябва да се сбогуваме с нашите приятели и да потеглим по дългия път обратно към дома. След няколко часова обиколка из центъра на красивия Загреб ние се качваме на автобуса за София.
Сега аз съм силно развълнуван и очаквам с нетърпение да посрещна всички приятели в Етрополе през февруари 2015 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар